MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

CEMAATLE NAMAZ

<< 961 >>

DEVAM: 15- imamın Namazı Uzatmaması

 

4. Ebu Mes'ud (r.a.)

 

- - (-)

7212 (1)- Ebu Mes'ud der ki: Adamın biri Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Sabah namazına bizim imamın yüzünden gitmiyorum" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o gün konuşurken o kadar çok öfkelendi ki daha önce bu kadar öfkelendiğini görmemiştim. Adamın bu sözü konusunda şöyle buyurdu: ''Ey insanlar!

 

Bazılarınız insanları (cemaatten) soğutuyor! Biriniz cemaate namaz kıldıracağı zaman kısa tutsun, zira içlerinde zayıf; yaşlı ve işi olanlar bulunabilir.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (90, 702, 704, 7159), Müslim (466), İbn Mace (984) ve İbn Huzeyme (1605) rivayet ettiler.

 

 

 

7213 (2)- Ebu Mes'ud der ki: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Filan kişi namazı o kadar uzatıyor ki bazen bu sebeple namaza gitmiyorum" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o gün konuşurken o kadar çok öfkelendi ki daha önce bu kadar öfkelendiğini görmemiştim. Adamın bu sözü konusunda şöyle buyurdu: ''Bazılarınız insanları (cemaatten) soğutuyor! Biriniz cemaate namaz kıldıracağı zaman kısa tutsun, zira arkasında yaşlı, hasta ve işi olanlar bulunabilir. ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7214 (3)- Ebu Mes'ud der ki: Adamın biri Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Filan imam namazı o kadar uzatıyor ki bundan dolayı bazen sabah namazına gitmiyorum" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o gün konuşurken o kadar çok öfkelendi ki daha önce bu kadar öfkelendiğini görmemiştim. Adamın bu sözü hakkında: ''Ey insanlar! Bazılarınız insanları (cemaatten) soğutuyor! Biriniz cemaate namaz kıldıracağı zaman kısa tutsun, zira içlerinde zayıf yaşlı ve işi olanlar bulunabilir'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5. Adiy b. Hatim

 

- - (-)

7215- Adiy b. Hatim der ki: "Bize imam olacak kişi kıyamı uzatmadan rüku ve secdeleri tam yapsın. Zira içimizde zayıf, yaşlı, hasta, yolcu ve işi olanlar bulunabilir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte de namazı bu şekilde kılardık."

 

[Hasen]

 

Heysemi (2/71) ravilerinin güvenilir olduğunu söylemiştir.